Μίμης Σουλιώτης (1949-2012)

03.12.2012

Souliotis

* * *

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Μίμης Σουλιώτης αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Βυζαντινή Φιλολογία στη Βουδαπέστη. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή για τον Καβάφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του, δίδαξε επίσης στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ και ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Lund και στο Eötvos Lorand. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Υπήρξε υπεύθυνος της σειράς «Ανθολόγος Ερμής» των εκδόσεων «Ερμής», ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας. Μετείχε σε συντακτικές επιτροπές λογοτεχνικών περιοδικών και σε Δ.Σ. συναφών φορέων και ήταν ιδρυτικό μέλος του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού.

Ποιήματα, μελέτες και άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε τέσσερις γλώσσες. Ίδρυσε το «Βαλκανικό Άσυλο Ποίησης» στις Πρέσπες. Στη Φλώρινα, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οργάνωσε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα.

Εξέδωσε τις συλλογές: «Σβούρα» (Τραμ, 1972), «Ποιήματα εν παρόδω» (Τραμ, 1974), «Βαθιά επιφάνεια» (Κέδρος, 1992), «Αβγά μάταια» (Ερμής, 1998), «Περί ποιητικής» ( Ερμής, 1999), «Υγρά» (Ερμής, 2000), «Ήλιος στην σκοτία» (Ερμής, 2001), «Παλιές ηλικίες» (Ερμής, 2002). Τελευταία ποιητική του συλλογή ήταν η «Κύπρον, ιν ντηντ» (Μεταίχμιο, 2011). Στα μη ποιητικά του έργα περιλαμβάνονται τα : «58 σχόλια στον Καβάφη» ( Ύψιλον, 1993), «Οχτώ παραμύθια της Φλώρινας» (Φλώρινα, 1994), «Φλώρινα, μια πόλη στη λογοτεχνία» (Μεταίχμιο, 2002), «Αλφαβητάριο για την ποίηση» (Α.Π.Θ., Επίκεντρο, 1995), «Σκόρπια» (Gutenberg, 2001).

Το πιο ιδιάζον χαρακτηριστικό της ποίησής του, από τις πρώτες ακόμα εκδόσεις του ώς την τελευταία είναι η οξύτατη παρωδία προσώπων, ηθών και φαινομένων της σύγχρονης ελληνικής δημόσιας ζωής, προ πάντων του πανεπιστημιακού χώρου αλλά και του κύκλου των λογοτεχνών και των διανοουμένων. Η ειρωνική και παιγνιώδης οπτική του είναι εμφανής και σε πολλά από τα σχόλια και μελετήματά του.

Ο Μίμης Σουλιώτης απεβίωσε στις 27 Νοεμβρίου, μετά πολύμηνη μάχη με την ασθένεια. Το «Παμπάλαιο Νερό» τιμά τη μνήμη του αφιερώνοντας αυτή την εβδομάδα στο έργο του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s